CARA TUKAR PLAN UNIFI(How to Downgrade Unifi Plan)

CARA TUKAR PLAN UNIFI(How to Downgrade Unifi Plan)

CARA TUKAR PLAN UNIFI

Proses menurunkan pakej Unifi melibatkan menukar pakej Unifi anda yang sedia ada kepada satu yang lebih berpatutan dengan ciri-ciri yang kurang. Proses ini biasanya diminta oleh pelanggan yang merasakan pakej semasa mereka menawarkan lebih daripada yang mereka perlukan, menyebabkan kos yang tidak perlu.

 

Proses penurunan boleh dilakukan sendiri atau melalui perkhidmatan pelanggan Unifi. Ia mungkin memerlukan prosedur tertentu untuk pemindahan yang berjaya.

 

Bolehkah saya Downgrade  pakej Unifi saya?

Ya, sebagai pelanggan Unifi Home, anda boleh menaik taraf atau menurunkan pakej anda pada bila-bila masa mengikut keselesaan anda. Bergantung kepada keperluan penggunaan anda, pilihan merangkumi pakej berkelajuan tinggi hingga yang lebih rendah.

 

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa pilihan anda mungkin menghasilkan tempoh kontrak yang baru. Ini mungkin berlaku jika pakej baru menawarkan faedah tambahan seperti peranti baru, harga diskaun, atau perkhidmatan nilai tambah lain, sama ada anda berada dalam atau melepasi tempoh kontrak semasa ini.

 

Adakah saya didenda jika menaik taraf atau downgrade pakej Unifi semasa kontrak?

Jika anda kini berada dalam tempoh kontrak pakej Unifi Home anda dan ingin menaik taraf kepada yang baru, tiada denda akan dikenakan. Walau bagaimanapun, dengan pengetahuan anda, sebarang perubahan pakej mungkin akan datang dengan kontrak baru selama 24 bulan, bergantung kepada pakej yang anda pilih.

 

CARA TUKAR PLAN UNIFI(How to Downgrade Unifi Plan)

Menaik taraf atau menurunkan pakej Unifi Home anda telah dibuat mudah dan boleh diakses. Anda boleh membuat perubahan ini secara dalam talian dengan log masuk ke akaun Self-care anda di unifi.com.my.

Sebagai alternatif, anda juga mempunyai pilihan untuk mengunjungi mana-mana cawangan TMpoint di seluruh negara. Sila hubungi Pusat Hubungan TM jika anda lebih suka bercakap dengan wakil.

Bolehkah saya masih menggunakan Unifi TV Media Box selepas menukar pakej saya?

Jika anda adalah pelanggan Unifi Home yang sedia ada dengan kotak media Unifi TV dan ingin menukar pakej anda, anda boleh terus menikmati kandungan Unifi TV.

 

Ini selagi anda melanggan mana-mana pakej Unifi TV, seperti Aneka Plus, Ruby Plus, Varnam Plus, atau pakej Ultimate. Oleh itu, walaupun dengan perubahan pakej, pengalaman hiburan anda tetap tidak terganggu.

 

Mengapa saya perlu downgrade pakej Unifi saya?

Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin mempertimbangkan untuk menurunkan pakej Unifi anda:

 

Penjimatan Kos: Jika anda dapati anda tidak sepenuhnya menggunakan perkhidmatan atau ciri-ciri pakej semasa anda, menurunkan ke pakej yang lebih murah boleh membantu anda menjimatkan wang.

Penggunaan Terhad: Jika anda tidak menggunakan internet dengan intensif untuk aktiviti seperti permainan, penstriman, atau muat turun/muat naik besar, pakej berkelajuan rendah mungkin mencukupi tanpa perbezaan yang ketara.

Perubahan dalam Isi Rumah: Jika kurang orang menggunakan internet di rumah anda sekarang, anda mungkin tidak memerlukan sebanyak jalur lebar seperti sebelum ini.

Had Bajet: Jika anda ingin mengurangkan kos dalam bajet bulanan anda, menurunkan pakej internet anda boleh menjadi tempat untuk berjimat.

Ingatlah untuk mempertimbangkan keperluan internet anda sebelum menurunkan untuk memastikan pakej yang lebih rendah masih memenuhi keperluan anda.

Artikel Lain

CARA SEMAK & BAYAR BIL TM UNIFI GUNA MyUNIFI

 

Leave a Comment