JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK:SEMAKAN BAYARAN BULANAN PINJAMAN PERIBADI(Bank Rakyat BSN Maybank CIMB Agrobank Public Bank RHB)

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK:SEMAKAN BAYARAN BULANAN PINJAMAN PERIBADI(Bank Rakyat BSN Maybank CIMB Agrobank Public Bank RHB)

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK

Pinjaman peribadi adalah amat unik berbanding pinjaman-pinjaman lain seperti pinjaman perumahan, beli kenderaan dll. Anda tidak perlu menyatakan atas tujuan apa pinjaman dibuat. Dalam erti kata lain, suka hati andalah nak buat apa dengan duit itu.

Kebiasaaannya peminjam memohon pinjaman peribadi untuk tujuan-tujuan seperti perkahwinan, pendidikan, melangsaikan hutang, mengubahsuai rumah, melancong, memulakan perniagaan dan lain-lain lagi.

Biasanya pinjaman peribadi adalah pinjaman yang tidak bercagar iaitu peminjam tidak perlu meletakkan apa-apa sekuriti atau cagaran bagi menjamin pembayaran balik pinjaman itu. Memandangkan tiada jaminan atau cagaran terlibat, kadar faedah pinjaman agak tinggi jika dibandingkan dengan pinjaman bercagar contohnya yang menggunakan rumah sebagai cagaran.

Perancangan kewangan adalah penting, kerana jika tidak ada perancangan kewangan bagaimana Anda boleh menghitung jumlah perbelanjaan dan pendapatan yang Anda miliki.

Disini kami ingin kongsikan jadual pembiayaan peribadi bankdan anda boleh rujuk semakan bayaran bulanan pinjaman berdasarkan jumlah pinjaman yang dipohon.

 

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK RAKYAT

 Sila tengok jadual pinjaman peribadi-i bank Rakyat di bawah ini:

Rujuk DISINI 

 

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK SIMPANAN NASIONAL (BSN)

 Sila tengok jadual pinjaman peribadi BSN di bawah ini:

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK

 

 

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK MAYBANK

Sila tengok jadual pinjaman peribadi Maybank di bawah ini

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK MAYBANK

 

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI CIMB BANK

Sila tengok jadual pinjaman peribadi Cimb Bank di bawah ini

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI CIMB BANK

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI CIMB BANK

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI CIMB BANK

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI CIMB BANK

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI CIMB BANK

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI AGROBANK

 

Sila tengok jadual pinjaman peribadi AgroBank di bawah ini

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI BANK AGROBANK

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI  PUBLIC BANK

 

Sila tengok jadual pinjaman peribadi Public Bank di bawah ini

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI PUBLIC BANK

 

JADUAL PEMBIAYAAN PERIBADI RHB BANK

Sila tengok jadual pinjaman peribadi RHB Bank di bawah ini

Rujuk DISINI

Macam mana nak dapatkan PENYATA AKAUN BANK?

SOALAN LAZIM

Apakah Pinjaman Peribadi?

Pinjaman peribadi adalah pelan pembiayaan peribadi yang ditawarkan oleh institusi kewangan seperti Bank yang diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia (BNM), Koperasi yang berdaftar dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia, atau syarikat Pemberi Pinjaman Berlesen (PPW) yang mematuhi Akta Pemberi Pinjam Wang (1951).

 

Apakah Pinjaman Bercagar?

Pinjaman bercagar adalah pembiayaan di mana peminjam menawarkan aset mereka cagaran untuk pinjaman tersebut. Contoh aset adalah seperti kereta, rumah atau tanah.

Sekiranya peminjam gagal untuk membayar kembali pinjaman mereka seperti yang dipersetujui di dalam perjanjian, institusi kewangan boleh menyita aset yang dicagarkan untuk melangsaikan bayaran pinjaman yang tertunggak. Selain aset, pinjaman yang memerlukan jaminan penjamin juga boleh digolongkan di dalam kategori pinjaman bercagar.Apakah aktiviti perbankan internet yang saya boleh lakukan?

 

Perbezaan Pinjaman Peribadi Islamik atau Pinjaman Peribadi Konvensional?

Secara mudah, tidak banyak perbezaan antara pinjaman peribadi konvensional dan pinjaman peribadi Islamik. Yang berbeza cuma konsep pembiayaan yang digunakan.

Konsep pembiayaan yang digunakan oleh pinjaman Islamik adalah lebih kompleks dan rumit daripada pinjaman konvensional. Kedua-dua jenis pinjaman ini mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Apa yang perlu anda lakukan ketika memilih untuk mohon yang mana satu ialah meneliti ciri-ciri pinjaman tersebut – kadar faedah/keuntungan, jumlah pinjaman yang ditawarkan, tempoh pembiayaan yang diberikan, caj dan fi yang dikenakan, dan juga syarat kelayakan untuk memohon yang dikenakan oleh pelan pinjaman tersebut.

Dalam erti kata lain, pilih pinjaman yang paling sesuai dengan kehendak dan keperluan anda. Pihak kami menyediakan sistem semak kelayakan yang boleh anda guna untuk memilih skim pembiayaan peribadi yang sesuai dengan kelayakan dan kehendak anda.Adakah dikenakan bayaran menggunakan Perbankan Online?

Leave a Comment