SENARAI HALATUJU PENDIDIKAN SELEPAS SPM 2022(Sijil Pelajaran Malaysia)

SENARAI HALATUJU PENDIDIKAN SELEPAS SPM 2022(Sijil Pelajaran Malaysia)

HALATUJU SELEPAS SPM

Kepada para pelajar lepas SPM, adakah anda telah membuat perancangan pendidikan anda selepas tamat SPM? Disini kami akan kongsikan kepada anda senarai halatuju pendidikan, semoga membantu.

 

KENAPA PERLU MENGETAHUI HALATUJU SELEPAS SPM

Semestinya anda perlu ketahui untuk membuat perancangan pemilihan pendidikan anda seperti:

  • Perancangan untuk menyambung pengajian di Institut Pengajian Tinggi (IPT) sama ada di dalam atau luar negara.
  • Membuat pilihan yang sebainya untuk menyambung pengajian sesuai dengan minat dan cita-cita anda.

 

SENARAI HALATUJU PENDIDIKAN SELEPAS SPM

Berikut adalah merupakan senarai penggajian seterusnya yang boleh anda membuat pilihan iaitu:

SENARAI INSTITUT PENGGAJIANKETERANGAN
Matrikulasi KPMMatrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) adalah hala tuju yang paling popular bagi pelajar yang ingin menyambung pengajian bagi Ijazah Pertama atau Ijazah Sarjana Muda.

Terdapat 4 pilihan jurusan iaitu:

  • Jurusan Sains
  • Jurusan Kejuruteraan
  • Jurusan Perakaunan
  • Jurusan Perakaunan Profesional
STPM/STAM Tingkatan 6Pelajar juga boleh memilih untuk menyambung pengajian ke Tingkatan 6 bagi menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) atau Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) bagi aliran agama .

Lepasan STPM dan STAM yang berjaya boleh menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Pertama atau Ijazah Sarjana Muda ke IPT

Asasi (IPTA/IPTS)Kebabanyakan IPTA atau IPTS dalam negara mempunyai program Asasinya sendiri sebagai laluan untuk menyambung ke peringkat Ijazah Pertama atau Ijazah Sarjana Muda.

Lepasan Asasi IPT  akan mendapat tempat yang sama kecuali beberapa beberapa IPT yang menerima lepasas Asasi daripada IPT yang lain.

International BaccalaureateProgram pengajian ini adalah program pra-universiti yang mengambil masa selama 4 semester bagi pelajar yang terlibat.

Program ini dikendalikan oleh International Baccalaureate Organisation (IBO) yang merupakan badan bukan kerajaan dan beribu pejabat di Geneva, Switzerland.

PoliteknikProgram diploma Politeknik merupakan salah satu program persediaan yang ditawarkan kepada para pelajar sebelum ke Ijazah Pertama atau Ijazah Sarjana Muda. Program Diploma menawarkan pengajian yang lebih spesifik
PISMPProgram Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) akan memberikan peluang kepada pelajar yang berminat ingin menjadi guru.

Pelajar akan mengikuti PISMP di Institut Pengajian Guru (IPG) yang ditetapkan oleh KPM dalam pelbagai bidang pengkhususan di sekolah rendah. Tempoh pengajian yang akan dilalui oleh pelajar menerusi program ini adalah selama 5 tahun.

A-LevelA-Level adalah program pra-universiti yang ditawarkan di Malaysia yang berdasarkan sistem pendidikan di United Kingdom.

Program ini dikendalikan oleh Cambridge Assesment International Education (CAIE) dengan tempoh pengajian adalah 12 ke 24 bulan.

TVETTVET merupakan singkatan bagi Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional yang ditawarkan kepada pelajar yang mempunyai minat dalam amalan industri.

Skop pengajian TVET yang akan diikuti pelajar akan memberikan penekanan kepada:

  • Komponen praktikal
  • Kemahiran psikomotor
  • Pendedahan kepada latihan di industri.

 

ARTIKEL BERKAITAN:

Leave a Comment