SENARAI ANTIVIRUS TERBAIK (Ringan & Terkini)

SENARAI ANTIVIRUS TERBAIK (Ringan & Terkini)

SENARAI ANTIVIRUS TERBAIK

Antivirus ringan terbaik adalah yang paling selesa digunakan, membolehkan pengguna melakukan aktiviti berat tanpa mengalami lag, tetapi masih mempunyai tahap keselamatan yang tinggi. Di sini kami akan kongsikan kepada anda senarai AntiVirus tebaik yang ringan dan terkini, semoga membantu.

 

APA ITU ANTIVIRUS

Antivirus atau perisian anti-virus merupakan satu jenis perisian yang digunakan untuk mengesan dan membuang Virus Komputer (malware). Virus komputer adalah perisian kecil yang berkembang di peranti elektronik untuk mencuri atau menghapus maklumat, menyebabkan kerosakan pada komputer.

 

JENIS VIRUS KOMPUTER (Malware)

Berikut adalah merupakan antar jenis virus komputer iaitu:

 • Adware
 • Backdoors
 • Malicious BHO’s
 • Dialers
 • Fraudtools
 • Hijackers
 • Keyloggers
 • Malicious LSPs
 • Rootkits
 • Spyware
 • Trojan horses
 • worms

 

FUNGSI ANTIVIRUS

Berikut adalah merupakan antara fungsi antivirus iaitu:

 • Program antivirus memeriksa kod setiap fail yang diperiksa dengan pangkalan data kod yang ada untuk mengesan program yang berbahaya bagi sistem operasi komputer.
 • Terdapat pelbagai jenis program antivirus seperti: program yang hanya mengesan virus, yang mengesan virus dan menghapuskan atau menyekatnya, dan yang mengesan virus yang cuba memasuki sistem operasi dan menghentikannya.

 

JENIS ANTIVIRUS YANG TERBAIK

Berikut adalah merupakan antara senarai antivirus terbaik yang ringan yang anda boleh gunakan iaitu:

JENIS ANTIVIRUSKELEBIHAN
McAfee Antivirus PlusAplikasi antivirus ringan 2022 membebankan RAM pada purata 53.2MB. Bagi kelajuan pengimbasan, McAfee Antivirus Plus mempunyai keupayaan 27.9 MB/s. Antivirus ini boleh digunakan sehingga 10 peranti untuk satu akaun.
F-Secure AntivirusF Secure ialah aplikasi antivirus ringan untuk peranti PC. F Secure telah dicipta oleh pembangun dari Finland, di mana antivirus ini bertujuan untuk segmen rumah dan perniagaan.
Trend Micro Titanium AntivirusAplikasi antivirus PC ringan ini memakan RAM dengan ukuran rata-rata sebesar 42,2MB. Sedangkan untuk pemindaiannya mencapai 27,2MB/s. Tren Micro Titanium tersedia dengan sistem berlangganan, untuk perangkat PC Windows maupun Mac.
AVG AntiVirusAVG Antivirus hanya mempunyai berat memori 29.6 MB manakala kelajuan pengimbasannya mencapai 32.4 MB/s. Aplikasi ini tersedia dalam kedua-dua versi premium dan berbayar. Sudah tentu, versi percuma mempunyai ciri yang lebih mudah daripada versi berbayar.
Kaspersky AntivirusKaspersky Antivirus mempunyai purata beban memori sebanyak 23MB dengan kelajuan pengimbasan 34.4MB. Aplikasi antivirus ini juga tersedia dalam versi percuma dan berbayar.
Avira AntiVirusAplikasi ini hanya menggunakan 22.9MB memori RAM. Sementara itu, keupayaan pengimbasan adalah sehingga 35.9MB.
BitDefender AntiVirus ProBitDefender AntiVirus Pro juga merupakan antivirus ringan dan agak popular bagi sesetengah orang. Aplikasi ini mempunyai beban RAM sebanyak 15.7MB dengan kelajuan imbasan 35.9MB/s.
Norton AntivirusAplikasi yang dibuat oleh Symantec ini hanya mempunyai berat 9.9MB RAM. Dan, kelajuan pengimbasan sangat tinggi, sehingga 36.3 MB/S. Aplikasi ini juga hanya tersedia secara berbayar.
Panda Antivirus ProAplikasi ini juga sangat ringan. Panda Antivirus Pro memiliki proses pada RAM hanya sebesar 9,8MB.
Avast Antivirus ProAvast Antivirus Pro ialah antivirus PC paling ringan dan paling popular hari ini. Aplikasi ini hanya mempunyai berat 6.6MB RAM. Keupayaan pengimbasan adalah sehingga 20MB/s. Dengan keringanan aplikasi, sudah tentu ia tidak akan menyebabkan komputer anda menjadi perlahan walaupun spek PC anda masih rendah.

ARTIKEL BERKAITAN:

3 thoughts on “SENARAI ANTIVIRUS TERBAIK (Ringan & Terkini)”

Leave a Comment