CONTOH SURAT PERJANJIAN PINJAMAN WANG (Format & Butir Kandungan Penting)

CONTOH SURAT PERJANJIAN PINJAMAN WANG (Format & Butir Kandungan Penting)

SURAT PERJANJIAN PINJAMAN WANG

Pada masa kini sudah menjadi lumrah setiap orang semestinya akan membuat pinjaman. Tak kiralah pinjaman dengan bank, agensi, saudara mara dan kenalan. Walaupun sedikit jumlah pinjman tersebut seharusnya untuk menjadi kewajipan untuk membayar kembali.

Tetapi yang sering menjadi satu masalah adalah sekiranya peminjam tersebut amat sukar atau sering mengelak untuk membayar balik pinajman tersebut dan anggap seperti tiada apa yang berlaku. Oleh itu sebaiknya kepada pemberi pinjaman seharusnya membuat surat perjanjian terlebih dahulu. Disini kami akan kongsikan kepada anda contoh surat perjanjian pinjaman, semoga membantu.

 

APA ITU HUTANG

Hutang adalah sesuatu yang dipinjam oleh seseorang atau pihak yang umumnya berbentuk material, wang, atau perkhidmatan. Penghutang adalah Orang yang membuat pinjaman. Hutang ini adalah merupakan aktiviti meminjam wang yang dilakukan oleh penerima pinjaman kepada pemberi pinjaman dengan pulangan terhad dalam jangka masa yang dipersetujui.

 

KENAPA PERLU DISEDIAKAN SURAT PERJANJIAN PINJAMAN WANG

Pada masa kini tidak dapat  dinafikan bahawa aktiviti hutang dan penghutang ini kerap digunakan sebagai satu tindakan jenayah, baik dari pihak peminjam atau penerima hutang, yang keduanya berpeluang menipu pihak lain untuk memperoleh untung.

Tujuan utama penggunaan surat ini dalam kegiatan penerimaan hutang adalah untuk mencegah munculnya kes yang dapat membahayakan/merugikan salah satu atau kedua-dua pihak yang berkenaan. Oleh itu pentingnya disediakan dokumen perjanjian ini supaya dapat menjamin keselamatan dalam pinjam dan meminjam wang, terutama dalam pinjaman wang jumlah besar.

 

MAKLUMAT DALAM SURAT PERJANJIAN PINJAMAN WANG

Antara maklumat yang terdapat dalam surat perjanjian pinjaman ini adalah

  • Mengandungi maklumat pemberi pinjaman dan penerima pinjaman
  • Jumlah nilai dipinjam serta tempoh bayaran balik
  • Semua maklumat yang memperincikan peraturan
  • Mengandungi Syarat aktiviti pinjaman wang.

 

CONTOH SURAT PERJANJIAN PEMBERI PINJAMAN WANG PERIBADI

Berikut adalah merupakan contoh surat perjanjian pemberi pinjaman yang anda boleh merujuk untuk disalin seperti gambar di bawah:

Nota: Pastikan semua maklumat hendaklah di isi dengan lengkap berserta tandatangan.

 

CONTOH SURAT PERJANJIAN PINJAMAN WANG DENGAN KAWAN/SAUDARA

Berikut adalah merupakan contoh surat perjanjian pinjaman kepada kenalan, kawan atau saudara mara yang anda boleh merujuk untuk disalin seperti gambar di bawah:

Nota: Pastikan semua maklumat hendaklah di isi dengan lengkap berserta tandatangan.

ARTIKEL BERKAITAN:

3 thoughts on “CONTOH SURAT PERJANJIAN PINJAMAN WANG (Format & Butir Kandungan Penting)”

Leave a Comment