AKTIVITI SUKARELAWAN CONTOH (List Resume & Temuduga)

CONTOH AKTIVITI SUKARELAWAN (Boleh Masuk List Resume & Temuduga)

Kepada anda yang seringkali terlibat dalam aktiviti sukarelawan, untuk pengetahuan anda sebenarnya anda boleh masukkan aktiviti sukarelawan tersebut dalam resume anda semasa menghadiri temuduga. Ini menunjukkan keaktifan anda dalam program sukarelawan. Di sini kami akan kongsikan kepada anda contoh aktiviti sukarelawan yang boleh dimasukkan dalam resume, semoga membantu.

APA ITU AKTIVITI SUKA RELAWAN

Kerja sukarela atau khidmat sukarela ialah kegiatan yang dilakukan dengan rela hati, ikhlas tanpa paksaan daripada mana-mana pihak, tanpa mengharapkan ganjaran atau balasan material dan memberi manfaat kepada golongan sasaran. Kerja sukarela melibatkan penyertaan sukarelawan dalam sesuatu aktiviti bersama masyarakat.

Dalam maksud yang luas, kesukarelawanan boleh dilihat sebagai suatu konsep perkhidmatan dan perkongsian, suatu proses pendidikan atau pengalaman pembelajaran, dan penglibatan aktif warga negara dalam isu-isu dan hal-ehwal kemasyarakatan.

CONTOH AKTIVITI SUKARELAWAN DIMASUKKAN DALAM RESUME

Berikut adalah merupakan antara program sukarelawan yang boleh dimasukkan dalam resume anda iaitu:

AKTIVITI SUKARELAKETERANGAN
Sukarelawan di sekolahSekiranya sekolah anda pernah anjurkan program sukarelawan dan anda pernah sertai, pengalaman tersebut boleh dimasukkan dalam resume anda
Sukarelawan Ketika Di UniversitiBiasanya setiap universiti dan setiap pusat pengajian ada menawarkan subjek pengajian yang berkaitan dengan kesukarelawan. Contohnya di Universiti Kebangsaan Malaysia ada menawarkan subjek “Kesukarelawanan Sosial”.
Sukarelawan MyVac / Pusat VaksinasiMyVAC (Malaysia Vaccine Support Volunteers) merupakan satu inisiatif yang ditubuhkan dengan kerjasama agensi kerajaan untuk membantu dalam pelancaran program imunisasi kerajaan dengan menempatkan individu yang bersedia berkhidmat dalam pasukan vaksinasi.
Skuad Prihatin Negara KPWKMKementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) ada menawarkan program sukarelawan melalui pendaftaran Skuad Prihatin Negara.

Skuad Prihatin Negarai terlibat dengan isu-isu dan permasalahan rakyat dengan melaksanakan kerja-kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan sebagai menepati hasrat untuk mendampingi rakyat di peringkat akar umbi.

Sukarelawan JKMJabatan Kebajikan Masyarakat sangat menggalakkan ahli masyarakat untuk menjadi Ahli Sukarelawan JKM bertujuan untuk menggalakkan penglibatan masyarakat dalam kerja kemasyarakatan dan memupuk semangat tolong menolong dan budaya ikram sejajar dengan Dasar Kebajikan Masyarakat.
Sukarelawan JKM terlibat dalam pelbagai program yang dijalankan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat, di peringkat negeri, daerah dan institusi serta institusi kelolaan Pertubuhan Sukarela Kebajikan. klien JKM terutama warga emas dan OKU. (PDK) Pusat Aktivitii Warga Emas (PAWE) dan lain-lain.
 

ARTIKEL BERKAITAN:

Leave a Comment