BANTUAN TIKET KAPAL TERBANG PELAJAR IPT FlySiswa

BANTUAN TIKET KAPAL TERBANG PELAJAR IPT (Semakan Subsidi Udara MOT @ FlySiswa)

Kepada pelajar Sabah dan Sarawak daripada golongan berpendapatan rendah B40 yang melanjutkan pengajian di Universiti Awam Semenanjung Malaysia ingin dapat pulang ke kampung halaman boleh membuat permohonan bantuan tiket kapal terbang. Disini kami akan kongsikan kepada anda cara membuat permohonan, semoga membantu.

APA ITU BANTUAN TIKET KAPAL TERBANG

Kerajaan melalui Kementerian Pengangkutan akan memperkenalkan sistem e-kredit tiket penerbangan pada Ogos depan bagi memudahkan pelajar institut pengajian tinggi awam (IPTA) pulang ke kampung semasa musim perayaan dan cuti semester.

KELEBIHAN BANTUAN TIKET KAPAL TERBANG

Berikut adalah merupakan antara kelebihan bantuan ini iaitu:

 • Memberikan manfaat kepada golongan pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) berpendapatan rendah B40 berbentuk kredit tiket penerbangan dengan kadar diskaun yang berbaloi.
 • Dapat membantu para pelajar yang mengalami kekangan kewangan dan kesukaran untuk membeli tiket penerbangan dengan harga yang tinggi.
 • Memastikan setiap pelajar untuk pulang ke kampung halaman menerusi perjalanan udara ketika cuti perayaan dan cuti semesta.
 • Kredit dan tawaran diskaun yang bakal diberikan oleh kerajaan ini sedikit sebanyak dapat membantu pelajar untuk mendapatkan tiket penerbangan dengan harga yang berpatutan.

SYARAT BANTUAN TIKET PENERBANGAN

Berkikut adalah merupakan antara terma dan syarat bagi bantuan subsidi tiket
penerbangan ini adalah seperti berikut:

 1. Pelajar yang layak untuk menerima subsidi ini adalah semua pelajar warganegara Malaysia yang sedang mengikuti pengajian di universiti awam pada tahun 2023 dalam kategori berikut:
  • Berasal dari Sabah, Sarawak atau Wilayah Persekutuan Labuan (berdasarkan alamat tetap) yang sedang menuntut di Semenanjung;
  • Berasal dari Semenanjung (berdasarkan alamat tetap) yang sedang menuntut di Sabah, Sarawak atau Wilayah Persekutuan Labuan;
  • Berasal dari Sabah (berdasarkan alamat tetap) yang sedang menuntut di Sarawak atau Wilayah Persekutuan Labuan;
  • Berasal dari Sarawak (berdasarkan alamat tetap) yang sedang menuntut di Sabah atau Wilayah Persekutuan Labuan; atau
  • Berasal dari Wilayah Persekutuan Labuan (berdasarkan alamat tetap) yang sedang menuntut di Sabah atau Sarawak;
 2. Hanya sah untuk pembelian tiket penerbangan sehala atau dua hala bagi laluan penerbangan kelas ekonomi antara tempat asal (Semenanjung/ Sabah/ Sarawak/ Labuan) dan tempat pelajar sedang menuntut (Semenanjung Malaysia/ Sabah/ Sarawak/ Labuan);
 3. Hanya boleh digunakan untuk pembelian tiket penerbangan Malaysia Aviation Group (Malaysia Airlines/ MASwings/ FireFly), AirAsia, Batik Air dan MYAirline;
 4. Permohonan baucar hanya dibenarkan sekali sahaja daripada mana-mana satu (1) syarikat penerbangan; dan
 5. Tarikh akhir penebusan baucar untuk pembelian tiket penerbangan adalah pada 31 Disember 2023. Namun, pembelian tiket penerbangan untuk perjalanan selepas tarikh akhir penebusan baucar adalah dibenarkan.

SYARIKAT PENERBANGAN TERLIBAT BANTUAN TIKET PENERBANGAN

Baucar ini hanya boleh digunakan untuk pembelian tiket penerbangan Malaysia Aviation Group (Malaysia Airlines/ MASwings/ FireFly), AirAsia, Batik Air dan MYAirline;

KADAR BANTUAN TIKET KAPAL TERBANG

Kerajaan bersetuju memberikan bantuan subsidi RM300 bagi tiket penerbangan pelajar universiti awam untuk laluan domestik Semenanjung, Sabah, Sarawak. Bantuan subsidi tiket penerbangan tersebut hanya sah untuk pembelian tiket penerbangan sehala atau dua hala bagi laluan penerbangan kelas ekonomi antara tempat asal dan tempat pelajar sedang menuntut

TARIKH SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN TIKET KAPAL TERBANG

Seperti yang yang diumumkan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, pemberian subsidi ini akan bermula pada 15 Ogos 2023 ini.

 

CARA SEMAKAN KELAYAKAN BANTUAN TIKET KAPAL TERBANG

Kementerian Pengangkutan dalam kenyataan memaklumkan, semakan kelayakan boleh dibuat melalui laman sesawang Kementerian Pengangkutan (https://subsidiudara.mot.gov.my/) dan pelajar yang layak boleh memohon bantuan itu daripada mana-mana satu syarikat penerbangan.

TARIKH PERMOHONAN BANTUAN TIKET PENERBANGAN

Inisiatif ini akan ditawarkan bermula 15 Ogos dan tarikh akhir penebusan baucar untuk pembelian tiket penerbangan adalah pada 31 Oktober 2023. Namun, pembelian tiket penerbangan untuk perjalanan selepas tarikh akhir penebusan baucar adalah dibenarkan

CARA PERMOHONAN BANTUAN TIKET PENERBANGAN

Permohonan bantuan tiket flight kapal terbang boleh dilakukan oleh pelajar yang memenuhi syarat kelayakan yang dinyatakan oleh kerajaan secara atas talian menerusi laman sesawang syarikat panerbangan yang dipilih.

CARA BAYARAN BANTUAN TIKET PENERBANGAN

Kepada para pelajar yang layak pembayaran akan dilaksanakan melalui kaedah pemberian credit shell

CARA TEBUS BANTUAN TIKET PENERBANGAN

Penebusan kredit boleh dilakukan apabila melakukan pembelian tiket untuk destinasi domestik yang membolehkan pelajar untuk pulang ke kampung halaman ketika cuti semesta dan cuti perayaan. Setelah menerima permohonan tersebut, syarikat penerbangan akan mengeluarkan baucar digital bernilai RM300 kepada pelajar sebagai credit shell untuk membeli tiket penerbangan.

Sekiranya harga tiket yang dibeli adalah kurang daripada RM300, baki baucer digital akan kekal dalam credit shell untuk digunakan bagi pembelian tiket seterusnya dan menggunakan baucar untuk membuat pembelian tiket penerbangan bagi laluan-laluan yang dibenarkan.

CONTOH PENGGUNAAN BAUCAR SUBSIDI PENERBANGAN

Berikut adalah merupakan contoh penebusan tiket untuk pulang ke Sabah dan Sarawak bagi cuti perayaan dan cuti semesta bagi para pelajar iaitu:

 HARGA TIKETJUMLAH DIBAYAR KERAJAANJUMLAH DIBAYAR PELAJARBAKI NILAI BAUCAR
    RM300 (Asal)
Tiket 1 (KL – Kuching sehala)RM200RM200RM0RM100
Penjelasan: Pelajar A diberi baucar RM300. Beliau membeli Tiket KL-Kuching (Tiket 1) pada harga RM200 menggunakan baucar. Baki nilai baucar sebanyak RM100 boleh digunakan semula untuk tiket lain
Tiket 2 (Kuching – KL sehala)RM150RM100RM50RM0
Penjelasan: Pelajar A membeli satu lagi tiket iaitu Kuching-KL (Tiket 2) pada harga RM150. Beliau menggunakan baucar dengan nilai baki RM100 manakala RM50 lagi dibayar oleh beliau.
JumlahRM350RM300RM50 

 

CARA RAYUAN BANTUAN TIKET KAPAL TERBANG

Kepada para pelajar yang tidak layak, boleh membuat semakan dan rayuan kepada Kementerian Pendidikan Tinggi melalui universiti masing-masing.

ARTIKEL LAIN:

Leave a Comment