ROKOK SELUDUP DENDA SEBATANG(Rayuan Cari Peguam)

DENDA ROKOK SELUDUP SEBATANG(Cara Buat Rayuan Cari Peguam)

Susulan isu semasa yang sedang tular, Jabatan Kastam Diraja Malaysia sekali lagi memberi amaran kepada mana-mana pihak yang menjalankan aktiviti menjual rokok dan arak seludup supaya menghentikan kegiatan haram ini dengan kadar segera. Disini kami akan kongsikan maklumat mengenai perkara ini, semoga membantu

FAKTOR PENYELUDUPAN ROKOK

Industri tembakau berpendapat bahawa penyeludupan rokok disebabkan oleh kuasa pasaran oleh perbezaan harga antara setiap negara. Ini menimbulkan insentif untuk menyeludup rokok dari negara-negara yang ‘lebih murah’ untuk menjadikannya ‘lebih mahal’ (Joossens & Martin, 2000). Merriman (2003) menyatakan bahawa  penyeludupan barangan sering dilakukan disebabkan oleh; (i) untuk mengelakkan cukai eksais, dan; (ii) mengelakkan peraturan yang melarang penjualan barang tersebut

AKTA PENYELUDPAN ROKOK

Akta Kastam 1967 dan Akta Eksais 1976. Pada Disember 2018, Dewan Rakyat telah meluluskan pindaan terhadap Akta Kastam 1967 dan Akta Eksais 1976 dan ianya telah dilaksanakan bermula 2 Januari 2019. Pindaan terhadap akta terbabit melibatkan pindaan pada Seksyen 135 Akta Kastam 39 1967 iaitu kesalahan membabitkan penyeludupan, pengelakan duti dan frod

KADAR DENDA ROKOK SELUDUP

Berikut adalah merupakan contoh kes denda melibatkan rokok seludup iaitu:

 • Memiliki 1,900 batang rokok jenama Saat bernilai RM152. Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 135(1)(d) Akta Kastam 1967 dan dihukum di bawah Seksyen 135(1)(v)(aa) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda tidak kurang 10 kali ganda nilai atau RM100,000 (yang mana lebih tinggi) sehingga tidak lebih daripada 20 kali ganda nilai suapan atau RM500,000 atau penjara tidak kurang enam bulan dan tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali.
 • Seorang lelaki dijatuhi hukuman denda RM8000 atau 4 bulan penjara atas kesalahan miliki rokok seludup oleh Mahkamah Majistret Jenayah Kulim –Mahkamah Majistret Kuantan mejatuhkan hukuman penjara 7 bulan dan perintah bayar duti import ke atas seorang lelaki yang mengaku salah kerana memiliki rokok belum lulus Kastam.
 • Seorang lelaki Cina dihadapkan ke Mahkamah Majistret Ipoh, Perak kerana disyaki memiliki 3,000,000 batang rokok pelbagai jenama yang belum lulus Kastam. Tertuduh tidak mengaku salah dan mohon dibicarakan. Kes disiasat di bawah Seksyen 135(1)(d) Akta Kastam 1967.
 • Seorang lelaki mengaku salah dan dijatuhi hukuman penjara 6 bulan oleh Mahkamah Majistret Jitra kerana membawa 4,700 batang rokok yang belum lulus Kastam. Kes disiasat di bawah Seksyen 135(1)(e) Akta Kastam 1967.

Rujukan Penuh: Kes Mahkamah

CARA RAYUAN MAHKAMAH

Selepas hakim atau majistret melafazkan penghakiman, sama ada tertuduh atau pihak pendakwaan boleh, dalam tempoh 14 hari merayu ke mahkamah yang lebih tinggi.

 • Rayuan Pendakwaan
  • Pihak pendakwaan boleh merayu terhadap pembebasan anda.
  • Rayuan terhadap sabitan bermakna anda didapati tidak bersalah. Pihak pendakwaan akan cuba meyakinkan mahkamah tinggi bahawa anda sepatutnya didapati bersalah.
  • Dalam rayuan terhadap hukuman, pihak pendakwaan akan cuba meyakinkan mahkamah yang lebih tinggi bahawa anda sepatutnya menerima hukuman yang lebih keras. Latar belakang keluarga, kelayakan pendidikan, sejarah perubatan, sejarah pekerjaan dan faktor berkaitan yang menyebabkan kesalahan itu.
 • Rayuan Tertuduh
  • Tertuduh boleh merayu terhadap sabitan dan/atau hukuman.
  • Dalam rayuan terhadap sabitan, tertuduh mesti meyakinkan mahkamah tinggi mengapa mahkamah rendah tidak sepatutnya mendapati tertuduh bersalah.
  • Dalam rayuan terhadap hukuman, tertuduh perlu memuaskan hati mahkamah yang lebih tinggi bahawa hukuman itu terlalu keras dan ia sepatutnya dikurangkan.
  • Jika tertuduh mengaku bersalah, dia tidak mempunyai hak untuk merayu sabitannya tetapi masih boleh merayu terhadap hukumannya.
 • Kekal Pelaksanaan
  • Selepas hukuman dijatuhkan, tertuduh boleh meminta mahkamah memberikan “penggantungan pelaksanaan”. Ini pada dasarnya adalah permintaan untuk menangguhkan hukuman sehingga rayuan didengar dan diputuskan.
  • Jika tertuduh memutuskan untuk merayu, dia mesti membuat permohonan kepada mahkamah yang menjatuhkan hukuman untuk penangguhan pelaksanaan.
  • Pemfailan rayuan tidak akan beroperasi secara automatik sebagai “penginapan pelaksanaan”. Oleh itu, melainkan tertuduh memohon penangguhan pelaksanaan, dia masih perlu menjalani hukumannya sementara rayuannya belum selesai. Satu-satunya pengecualian adalah sebat. Rayuan secara automatik akan kekal hukuman sebat.

Rujukan: Memfailkan Rayuan

ARTIKEL LAIN:

Leave a Comment