PERMOHONAN VAKSIN PNEUMOKOKAL PERCUMA (Kanak-Kanak 4&5 Tahun)

PERMOHONAN VAKSIN PNEUMOKOKAL PERCUMA (Kanak-Kanak 4&5 Tahun)

VAKSIN PNEUMOKOKAL PERCUMA

Kepada ibu bapa ataua penjaga yang mempunyai anak berumur 4 atau 5 tahun, kini anda boleh dapatkan suntukan Vaksin Pneumokokal secara percuma. Disini kami akan kongsikan kepada anda cara membuat permohonan, semoga membantu.

 

APA ITU VAKSIN PNEUMOKOKAL

Vaksin Pneumokokal adalah vaksin terbaharu dalam NIP dan ia diberikan untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Streptococcus Pneumoniae yang dikenali sebagai Pneumokokus.

 

TUJUAN PEMBERIAN VAKSIN PNEUMOKOKAL

Pemberian Vaksin Pneumokokal kepada kanak-kanak bertujuan untuk mengurankan kadar morbiditi dan mortaliti akibat penyakit Pneumokokal dalam kalangan kanak-kanak bawah 5 tahun. Ia seterusnya dapat mengurangkan kos rawatan penyakit Pneumokokal dan komplikasinya.

Walaupun penyakit Pneumokokal boleh dirawat dengan pemberian antibiotik, namun terdapat beberapa strain bakteria Pneumokokus yang mempunyai kerintangan terhadap antiobiotik. Pemberian Vaksin Penumokokal adalah kaedah paling berkesan untuk menghalan jangkitan bakteria Pneumokokus dan secara tidak langsung mengurangkan kerintangan terhadap antibiotik.

 

FUNGSI VAKSIN PNEUMOKOKAL

Antara fungsi vaksin ini adalah untuk mencegah jangkitan bakteria Streptococcus Pneumoniae yang boleh menyebabkan penyakit seperti:

 • Radang paru-paru (pneumonia)
 • Radang sinus
 • Jangkitan telinga tengah
 • Radang selaput otak
 • Saraf tunjang (meningitis)
 • Jangkitan bakteria dalam darah (septicaemia).

 

KELAYAKAN VAKSIN PNEUMOKOKAL PERCUMA

Vaksin imunisasi pneumokokal percuma ini diberikan kepada kanak-kanak yang berumur empat dan lima tahun yang boleh didapati di semua fasiliti kesihatan primer Kementerian Kesihatan (KKM).

 

TARIKH PEMBERIAN VAKSIN PNEUMOKOKAL PERCUMA

Ibu bapa boleh dapatkan suntikan vaksin ini bermula 1 Jun 2023 hingga 31 Mei 2024 di semua fasiliti kesihatan primer Kementerian Kesihatan (KKM).

 

CARA DAPATKAN VAKSIN PNEUMOKOKAL PERCUMA

Kepada ibu bapa atau penjaga yang ingin mendapatkan vaksin pneumokokal untuk anak mereka berikut adalah merupakan caranya:

 1. Secara walk-in ke klinik kesihatan dan desa di seluruh negara
 2. Secara janji temu di aplikasi MySejahtera.
  • Buka aplikasi MySejahtera dan log masuk ke akaun anda
  • Pada paparan menu utama klik pada Janji Temu
  • Seterusnya klik pada nama anda
  • Paparan seterusnya, pilih tujuan yang anda kehendaki
  • Pada butang carian, taipkan lokasi anda. Kemudian pilih senarai Klinik Kesihatan untuk tempahan anda
  • Kemudian pilih tarikh temujanji anda ingin pada slot yang terdapat kekosongan. Akan dipaparkan sekiranya masih terdapat slot untuk tarikh tersebut
  • Akhir sekali paparan akan menunjukkan status temu janji anda. Sekiranya ye klik pada Sahkan, selesai.

 

MAKLUMAT LANJUT

Untuk dapatkan maklumat lanjut, mengenai Vaksin Pneumokokal Percuma, anda boleh melayari portlal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia

ARTIKEL BERKAITAN:

49 thoughts on “PERMOHONAN VAKSIN PNEUMOKOKAL PERCUMA (Kanak-Kanak 4&5 Tahun)”

 1. saya ingin bertanya , knapa ya akaun 1 tidak mencukupi untuk pengeluaran , saya x prnah buat apa ii pengeluaran sblum ini , ini yang ptma kali nak buat permohonan .

  Balas
 2. Assalammualaikum saya nak tanya..saya ada mohon i sinar tapi ada silap masa isi borang tentang jumlah…yg pertama saya isi seribu bukan lima ribu silap kat situ…untuk seterunya macam mana ye.

  Balas
 3. Saya juga ingin bertanya kepada tuan tentang bayaran i.sinar ketegori ke2 adakah layak untuk saya mohon bantuannya itu adalah yang pertama i.sinar pertama kali saya lulus….so sekarang ni yang kedua pula automatic kah saya boleh dapat dan berapa banyak wang ringgit dan saya blh keluar kan kerana untuk saya membuat pembayaran tanah lot untuk saya dirikan sebuah rumah… rumah saya sekarang ni sewa dan reput tunggu saat rebah ke bumi sahaja… harap harap tuan dapat membantu saya dalam keadaan yang tidak dapat dinafikan bahawa saya telah pun menjadi orang yang paling susah ok asalamualaikum

  Balas
 4. assalamualaikum…saya mahu kemaskini kan amun pengeluaran k1 …. masa untuk tarik jumlah i sinar… saya dapat tarik 4k sahaja

  Balas
 5. Boleh tak kemaskini ? Saya dah apply and lulus tapi saya nak tambah duit lagi buat keluaran.. Boleh ke? Macam mana caranya tolong ajar ?

  Balas
 6. Petang,yang sudah pernah buat permohonan isinar sebelum ini…adakah 08.03 boleh buat permohonan semula

  Balas
 7. Saya ingin membuat permohonan iSinar tetapi tidak boleh..ruangan utk klik “klik disini saya bukan robot” x berfungsi..

  Balas
 8. Saya nak tanya knp saya punya status expired tapi ,sy check dkt isinar dilulus kan kena tggu lps 3 hri berkerja ..tpi duit smpai skrg xmsuk masuk knp ye?

  Balas
 9. bulan mei 2021 duit i sinar rm500 belum masuk akaun saya..tarikh dikreditkan pada 11 mei tapi tak masuk sampai 18 mei…dikatakan pembayaran dari 11 sehingga 15…kenapa selepas 15 pun tiada pembayaran..

  Balas

Leave a Comment