BANTUAN KHAS RM600 KEPADA PEMANDU BAS SEKOLAH : CARA PERMOHONAN & SEMAKAN KELULUSAN

BANTUAN KHAS RM600 KEPADA PEMANDU BAS SEKOLAH : CARA PERMOHONAN & SEMAKAN KELULUSAN

BANTUAN KHAS RM600 KEPADA PEMANDU BAS

Kerajaan telah meluluskan bantuan khas RM600 seorang kepada 35,000 pemandu bas sekolah yang layak di seluruh negara .

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong  berkata, ia melibatkan peruntukan berjumlah RM21 juta.

Kepada pemandu teksi, e-hailing, kereta sewa, bas sekolah, bas persiaran dan juga pemandu pelancong,anda boleh mohon BANTUAN KHAS RM500 PEMERKASA TAMBAHAN.

Bantuan khas itu adalah sebahagian daripada inisiatif PRIHATIN yang dilancarkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin 27 Mac lalu sebagai usaha Kerajaan berdepan krisis ekonomi akibat pandemik COVID-19.

Kementerian Pengangkutan telah mencadangkan supaya peruntukan tambahan diberikan kepada mereka yang terkesan semasa pelaksanaan PKP

Individu yang terlibat dalam bidang pertanian dan terjejas pendapatan akibat pandemik Covid-19 boleh memohon GERAN RISDA RM20,000

SEMAKAN SYARAT BANTUAN KHAS  KEPADA PEMANDU BAS SEKOLAH

Bantuan akan diberikan kepada pemandu-pemandu bas sekolah di seluruh negara yang memegang lesen memandu sah dan memandu kenderaan daripada pengendali bas berdaftar.

Baca tentang DAFTAR, PERMOHONAN & SEMAKAN INSENTIF RM600 KEPADA PEMANDU BAS PERSIARAN

KAEDAH PEMBAYARAN

Kaedah pembayaran akan diumumkan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), iaitu agensi di bawah MOT yang bertanggungjawab menyalurkan bantuan tersebut.

Kata Ka Siong, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak lebih tiga (3) bulan lalu bagi memutuskan rantaian pandemik COVID-19 telah memberi kesan kepada pelbagai kategori masyarakat di negara ini.

TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS  KEPADA PEMANDU BAS SEKOLAH

Tengku Zafrul turut berkongsi berita baik untuk pemandu bas sekolah apabila kerajaan akan menyalurkan bantuan membabitkan kira-kira 30,000 pemandu.

Bantuan ini dijangka akan dibuat pada 14 Ogos ini

CARA PERMOHONAN BANTUAN KHAS  KEPADA PEMANDU BAS SEKOLAH

Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) akan memaklumkan cara permohonan dalam masa terdekat  bagi membantu mereka berdepan waktu sukar.

Baca tentang PERMOHONAN LESEN PERUBAHAN SEMENTARA UNTUK MENGGUNAKAN BAS PERSIARAN DAN BAS SEKOLAH BAGI MENJALANKAN PERKHIDMATAN BAS PEKERJA

Pengendali van dan bas sekolah di Sarawak pula akan menerima bantuan ‘one-off’ RM600 di bawah pakej Bantuan Khas SarawakKu Sayang (BKSS) hujung bulan ini.

Menteri Pengangkutan Sarawak Datuk Lee Kim Shin berkata kerajaan negeri menerima 408 permohonan bagi mendapatkan bantuan itu dalam tempoh fasa pertama antara 3 Jun dan 18 Jun lepas.

Sejumlah 384 permohonan telah diluluskan selepas diperiksa dan disahkan oleh Lembaga Pelesenan Kenderaan Komersial (LPKP) Sarawak. Wang akan dimasukkan terus ke akaun bank kumpulan pertama penerima bantuan ini selewat-lewatnya hujung bulan ini.

Terbaru,jika anda ingin mohon jawatan sebagai anggota perkhidmatan pendidikan, anda boleh mohon pada portal mySPP

Bagi mereka layak dan masih belum memohon bantuan ini, mereka dinasihatkan membuat pendaftaran secara dalam talian dengan melayari laman web https://mot.sarawak.gov.my atau datang sendiri kepejabat residen yang berhampiran.

Bantuan RM600 itu merupakan sebahagian daripada RM2.75 bilion yang diperuntukkan oleh kerajaan Sarawak di bawah BKSS bagi meringankan beban ekonomi orang ramai susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka TAPEM telah melancarkan BANTUAN KE INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI TAPEM kepada yang layak boleh membuat permohonan

 

35 thoughts on “BANTUAN KHAS RM600 KEPADA PEMANDU BAS SEKOLAH : CARA PERMOHONAN & SEMAKAN KELULUSAN”

 1. Adekah minta bantuan untuk peniagaan senduri sayur sayuran dan adekah response untuk saye .
  Susah sangaat!keaadaan nye

  Balas
 2. Pengendali bas sekolah masih ada yang tercicir bantuan rm600 mohon dibuka semula rayuan 2.0 untuk kes tercicir ini
  sekian terimakasih

  Balas
 3. “BANTUAN KHAS RM600 KEPADA PEMANDU BAS SEKOLAH:CARA PERMOHONAN & SEMAKAN KELYLUSAN” saya membawa bas sekolah tidak dapat apa- apa bantuan pun saya tercicir bantuan mcmmana nal mohon terima kasih

  Balas

Leave a Comment